9 Ekim 2010 Cumartesi

Lütfen çocuklarınızı pistten çekiniz...

Bir önceki yazımdan dolayı RTÜK'ten ceza aldım; yoğun derece anlamsız pop şarkısı sözleri ile çocukların ruh ve beden sağlığını olumsuz etkiliyormuşum. Ceza olarak belgesel yazacaz bugün.(Bu arada kanallara ceza olarak belgesel gösterten tek ülke biziz heralde) (evet göstertmek).
Belgeselimizin konusu düğün kültürümüz.
Anadolu düğünleri 50 liralık bir orgla yüzlerce kişiyi eğlendirebildiğiniz, hala o cam kola ve gazozları nerden bulduklarını anlamadığım salonlar, düğün boyunca oynamayan amcaların sonunda ısrarlara dayanamayıp sahneye çıkıp da gerçekten orjinal figürler sonrası sahneden inmeyişleri, düğün gençlerinin gizli gizli içki içmeye çalışması ama her seferinde kameraya yakalanması vs. gibi gelenekleri barındıran kültürel aktivitelerdir. Tahminimce bir çok teori bu düğün ortamlarından çıkmıştır. Aklımdaki birkaçı:

Halayların çok uzaması ve iç içe geçmesi--> Sonsuzluk teorisi ve Venn Şemaları
Çocukların kümeler halinde pistte koşarken birbirlerine çarpmaları-->Nükleer fisyon
Pistte oynayanların tamamen farklı bir tarzdaki şarkı çalınca hiç değişmeden oynamaya devam etmeleri -->Süreklilik Hipotezi
Patlak hoparlörler sonucu oluşan ses -->Doppler etkisi
Salonlarda yukarda dönen retro-1970's-disco-ball --> Poincare Sanısı
Takı töreni sırasında kimin kimden çok taktığını kaynıyla konuşmak --> Oyun kuramı

Bu liste böyle uzayıp gider. Sadece düğünlerin dünya bilim tarihine katkılarını anlatmak istemiştim.
Bu arada evlenmeden önce "düğün ne ki ya, ben sevmiyom öğle davul zurna, bi yere gider bişeyler içer sonra da takılırız arkadaşlarla" diyen arkadaşlar; hiç kusura bakmayın,ne kadar anarşist,nihilist de olsanız, o düğünü seve seve yapacaksınız, gelinin amcalarıyla da karşılıklı çiftetelli oynayacaksınız kaçış yok.
Asıl culture-shock (pre-intermediate english aka derdimi anlatacak kadar) ise şarkıların tarzları ve sözlerinin tamamen absürd ve hatta zıt olması. Bunlar ilgili bir çok şarkı var fakat ben birini inceleyeceğim: Topal.
Topal oyunu Anadolu'nun genelinde oynanan fakat Ankara menşeili olduğunu tahmin ettiğim bir oyun türüdür. Sahnedeki topal taklidi yaparak oynar. (Genelde her ailede belli bir kişi vardır ve her düğünde aynı kişi oynar topal çaldığı zaman. Eğer siz de katıldığınız düğünlerde dikkat ederseniz hep aynı kişinin oynadığını gözlemleyebilirsiniz.) Asıl önemli nokta ise topal dünyanın ilk ve tek ampute şarkısıdır. Bu nasıl bir adet/gelenektir ki resmen engellilerle dalga geçiyor. Sözlerini inceleyelim:

Arabacı arabamı koş getir
Ben ölüyom mezarımı koş getir
Seni gidi topal
Seni hain topal
Seni zalim topal
Bu gece de burda kal


Bu nasıl bir ironidir.Bu nasıl bir oyun havasıdır. Bir insan nasıl bu sözlerle göbek atabilir. Şarkının başında da ölüm kavramıyla dalga geçmesi bunun tarihte yazılan ilk marjinal şarkı olması ihtimalini kuvvetlendiriyor. Son olarak bu oyunu bilmeyenler için aşağıya örneğini koyuyorum.Bak biliyosanız koymiyim:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder